Annikas kanellängder
Du behöver
- 150 g mjölkfritt margarin
- 5 dl havremjölk
- 50 g jäst
- ½ msk fiberhusk
- § tsk salt
- 1½ dl strösocker
- 2-3 tsk nystött kardemumma
- 15-16 dl mixwells ljusa gluten och laktosfria basmjöl (är man väldigt allergisk mot vete, välj ett naturligt glutenfritt mjöl - anpassa mängden. Mixwell är väldigt rent - mellan 25-30 ppm i stickprov.) Ärt-bönfritt: mixwell naturligt glutenfritt med xanthan eller Lailas naturligt glutenfritt.
- Fyllning
- 150 g mjölkfritt margarin
- 1dl strösocker
- ½ dl kanel
- Till pensling
- Smält mjölkfritt margarin, brödglans (http://www.allergimat.com/recept.asp?id=145) eller ägg
- pärlsocker att strö över.
Hur gör man?
*Smält det mjökfria margarinet och häll i havremjölken. Värm till fingervarmt.
*Smula jästen i en bunke eller allra helst en bakmaskin eller hushållsassistent. Häll över degspadet och blanda till jästen löst upp sig.
*Häll i husken och låt svälla i ca 10 minuter.
Blanda sedan i alla andra ingredienser. Om du använder en bakmaskin - kör på mellan växeln i ca 3-5 minuter. Degen ska släppa kanterna men ändå kännas lite kladdig. Anpassa mjölmängden.
- låt jäsa ca 45 minuter under duk.
- Förbered under tiden fyllningen. Lättare att bre ut om den är lite mjuk.
' Ta upp degen på bakbord, mjölat med valfritt glutenfritt mjöl. Dela i 2 eller 3 delar och kavla ut till rektangulärer. bred på fyllningen. Rull ihop och klipp rejäla klipp med en sax och vik växelvia åt höger och vänster. Jag föredrar 2 jättestora längder som får ligga på varsin plåt. Jäs i ca 25- 30 minuter under duk och sätt samtidigt på ugnen på 225 grader.
*Pensla med ägg, brödglans eller mjölkfritt margarin, strö över pärlsocker. Grädda nästlängstned i ugnen i 15-20 minuter