saffransbullar med vanilj
Du behöver
- 50 g färsk jäst
- 150 g mjölkfritt magarin
- 1-2 påsar saffran a 0,5g
- 5 dl havremjölk
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 15-17 dl mjöl
Fyllning
- 200 g mjölkfritt magarin
- 1 1/2 dl socker
- 3-4 tsk vaniljsocker
Till pensling
- Ägg
- Pärlsocker
Hur gör man?
-
Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet.Rör ner saffran i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken o låt bli ca 37 grader.
-
Häll mjölkblandningen över jästen o rör om. Rör ner socker, ägg o salt. Häll i näsan allt mjöl. Jäs med bakduk ca 30-40min.
-
Fyllning: Rör socker, smör o vaniljsocker.
-
Ta upp o knåda degen, ev lite mer mjöl. Dela i 2 delar.
-
Kavla ut varje del till ca 25*60 cm. Bred på fyllning o vik kakan dubbel på längden.Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på bakplåtspapper o jäs 30 min med bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
-
Pensla bullarna med ägg o strö på pärlsocker.
-
Grädda i mitten av ugnen ca 8 min