Glutenfria semlor med fiberhusk

Glutenfria semlor med fiberhusk

Annons

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 3,75 dl mjölk
  • 125 g Kesella
  • 1,5 msk fiberHusk
  • 1 ägg
  • 0,75 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • ca 600 g (ca 9,5 dl) glutenfri mjölmix (Semper eller Lailas)

Annons

Hur gör man?

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret eller margarinet, tillsätt mjölk och Kesella och värm blandningen tills den blir fingervarm.

  2. Häll den fingervarma blandningen över jästen och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.

  3. Tillsätt ägg, salt, socker, kardemumma och hjorthornssalt. Väg eller mät upp den glutenfria mjölmixen och rör ner den lite i taget tills allt är väl blandat. Täck bunken och låt degen jäsa i 40–45 minuter.

  4. Forma degen till bullar. Låt bullarna jäsa på en plåt i cirka 30 minuter. Grädda dem i ugnen på 225 grader i cirka 8–10 minuter.

Det blir goda och luftiga semmelbullar av detta recept. Perfekta att fylla med valfritt innehåll. Om du inte vill använda grädde och mandelmassa så kan du välja något annat gott som passar din semla.

Lycka till med dina semlor!

Annons

Näringsvärden per portion:

  • Kalorier: 250 kcal
  • Kolhydrater: 38g
  • Fett: 9g
  • Protein: 4g
  • Fiber: 2g

Serveringsförslag

Servera dessa glutenfria semmelbullar som en klassisk semla med vispad grädde och mandelmassa, eller prova en alternativ fyllning som vaniljkräm eller sylt för en ny twist. Dekorera med ett lätt pudrat lager florsocker för en enkel men elegant presentation.

Tips

Vad gör du om du inte tål mjölk, laktos eller om du vill ha ett veganskt alternativ? Lyckligtvis finns det mängder av goda recept och caféer som erbjuder allergivänliga varianter.

Tips och info om glutenfria semlor >>

Dryckesförslag

Till dessa glutenfria semmelbullar rekommenderar jag att servera en kopp rooibos-te. Det är naturligt koffeinfritt och dess milda, nötiga smak kompletterar kardemummans arom i bullarna. Alternativt kan du välja en alkoholfri äppelcider för en fruktig touch. Många gillar såklart en kopp kaffe till sin semla.

Annons

Populära recept

Se alla

Annons

Annons