Mjölkfri pannacotta

Du behöver

  • 5 dl sojagrädde
  • 1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 st gelatinblad (veganska om önskas) istället för ägg

Hur gör man?

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg ner vaniljstången alternativt ha i vaniljsockret.

  3. Häll på grädden och tillsätt sockret.

  4. Koka upp och låt sjuda i 1-2 minuter. Ta av kastrullen från plattan.

  5. När vätskan svalnat något (den får inte koka för då skär det sig) krama ur vätskan ur gelatinbladen och lägg dem i grytan. Rör om tills de löst upp sig.

  6. Sila bort vanilj- stången. Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen minst två timmar för att stelna.

Servera med säsongens bär.

Näringsvärden per portion:

  • Kalorier: 240 kcal
  • Kolhydrater: 18g
  • Fett: 15g
  • Protein: 4g
  • Fiber: 0g

Allergiinformation

En del veganska gelatinblad kan vara gjorda på nötter. Agar agar är ett veganskt alternativ och utvinns från rödalger och produceras i både pulver- och flingform.

Serveringsförslag

Servera denna vaniljpannacotta med säsongens färska bär, såsom hallon eller blåbär för att ge en fin kontrast i både smak och färg. Toppa gärna med en liten kvist färsk mynta eller citronmeliss för en extra touch av friskhet och elegans.

Dryckesförslag

Till denna vaniljpannacotta med sojagrädde och säsongens bär rekommenderar jag en lätt mousserande alkoholfri cider med smak av äpple och fläder. Den kommer att komplettera vaniljsmaken och bärens naturliga sötma på ett bra sätt.

Populära recept

Se alla