Jordgubbsris med caramel
Du behöver
- 1,5 dl rundkornigt ris
- 0,9 l mjölk
- 1 st vaniljstång
- 200 g Frysta jordgubbar
- 2 dl vispgrädde
- 1,85 dl socker
- 50 g rumstempererat smör
- 150 g jordgubbar
Hur gör man?
Skär vaniljstången på längden och koka den i mjölken tillsammans med riset tills det är mjukt. Det tar
30-40 minuter. Blanda sedan ner de frysta jordgubbarna och 1/2 dl socker i riset och låt alltsammans kallna.
Vispa grädden, vänd ner den i risblandningen och fördela om du vill jordgubbsriset i portionsformar.
Smält 1 1/3 dl socker till caramelen försiktigt på medelvärme i en kastrull och låt det få lite färg.
Ta kastrullen från värmen och rör ner 50 g rumstempererat smör. Låt därefter alltsammans koka ihop något. Häll det sedan över jordgubbsriset och dekorera med färska jordgubbar.