Glutenfri Lasagne
Du behöver
- 500 g nötfärs
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 gul lök
- 1 msk olja
- 4 msk tomatpuré
- 1 tsk oregano
- lite köttfond
- 500 g krossade tomater
- 1 buljongtärning
- salt och peppar
- 9 glutenfria lasagneplattor
Till Bechamelsåsen
- 2 ½ msk maizena
- 5 dl mjölk
- 1-2dl riven parmesanost
- 1-2 msk margarin
- ½ tsk salt
- ev. 1-2 kryddmått vitpeppar
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 175˚C och lägg lasagneplattorna i ett kallt vattenbad så att de mjuknar upp lite.
-
Skala och hacka vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med oregano, peppar, salt. Tillsätt krossade tomater och buljongtärningen, låt det koka ca 10 minuter.
3. Såsen
Vispa ut maizena med lite av mjölken i en kastrull.
- Häll i resten av mjölken.
- Lägg i fettet och koka upp under omrörning. Koka på svag värme en kort stund.
- Blanda ner riven parmesan och smaka av med salt och peppar.
-
Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ev ost.
-
Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter
-
Servera lasagnen med sallad och grönsaker.
Ett annat recept på bechamelsås hittar du här
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 520 kcal
- Kolhydrater: 40g
- Fett: 28g
- Protein: 32g
Serveringsförslag
Servera denna glutenfria lasagne med en fräsch grönsallad bestående av ruccola, körsbärstomater och gurka, toppad med en lätt citronvinaigrette. Komplettera med ångkokta gröna bönor eller sparris för extra färg och näring. Perfekt för en smakrik och balanserad måltid!
Tips
För att göra denna lasagne allergivänlig, använd glutenfria lasagneplattor och kontrollera att buljongtärningen är glutenfri. Byt ut parmesanosten mot en mjölkfri variant om du har mjölkallergi. Använd margarin utan mjölkprotein för bechamelsåsen. Anpassa kryddningen efter smak och servera med en fräsch sallad för en komplett måltid.
Dryckesförslag
Till denna smakrika glutenfria lasagne rekommenderar jag ett glas rött vin, som en Chianti eller en Zinfandel, vars fruktiga toner kompletterar tomat- och köttsmakerna. För en alkoholfri variant, prova en fyllig druvjuice eller en kryddig röd äppelmust.