Julbröd (gluten- och äggfri)
Du behöver
- 25 g jäst för söta degar
- 33 cl Coca-Cola eller vatten
- 2 msk olja
- 1/2 dl Dansukker Mörk Sirap
- 1 dl kesella
- 1/2 dl äpplemos
- 1 dl Dansukker Fibrex
- 1 msk psylliumskal
- 1 tsk salt
- 1 msk malda pomeransskal
- 1 tsk mald kardemumma
- 1 krm mald kanel
- 1 dl russin
- 6 - 7 dl fin glutenfri mjölmix
- 2 dl grov glutenfri mjölmix
Hur gör man?
-
Smöra en avlång bakform.
-
Smula jästen i en skål.
-
Värm porter och olja till ca 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
-
Tillsätt fibrex och psylliumskal och låt stå i 10 minuter.
-
Blanda i salt, sirap, äpplemos, kesella och kryddor.
-
Tillsätt mjölmixerna och russinen och blanda väl. Häll smeten i formen och lägg på en bakduk.
-
Låt jäsa i ca 40 minuter.
-
Sätt ugnen på 200°. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
Låt brödet stå kvar i formen några minuter innan det stjälps upp på galler. Låt svalna under bakduk.