
Erikas Gifflar med mandelmassefyllning
Annons
Du behöver
- 15 g jäst
- 1¼ dl mjölk
- ½ msk Psyllium
- 1 msk socker
- ½ krm salt
- 40 g rumsvarmt smör eller margarin
- 3½ dl Glutenfri Mjölmix (200 g)
- 50 g mandelmassa
- 1 msk smör eller margarin
- 1 ägg
Hur gör man?
Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt
den kalla mjölken och Finax Psyllium. Rör om
tills jästen är upplöst. Låt blandningen svälla i
ca 10 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Riv
mandelmassan och tillsätt matfettet. Rör
samman till en slät massa.
Tillsätt socker och salt i degvätskan och
klicka därefter ner matfettet. Blanda sist ner
mjölblandningen, men spara lite till
utbakningen. Vispa degen med maskin i ca 5
minuter.
Strö bakbordet med den sparade
mjölblandningen och stjälp upp degen. Knåda
degen väl och dela därefter upp den i två lika
stora degbitar som formas till runda bullar.
Kavla ut bullarna till runda plattor, ca 3 mm
tjocka. Sporra upp varje platta i 5 trekanter.
Lägg en klick fyllning vid basen på varje
trekant. Rulla samman mot spetsen.
Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt med
degspetsen i botten.
Ställ bullarna att jäsa övertäckta i ca 2
timmar. Sätt ugnen på 250º.
Pensla de färdigjästa bullarna med lätt
uppvispat ägg och grädda gifflar i mitten av
ugnen i ca 10 minuter.
Annons