
Erikas Gifflar med mandelmassefyllning
Annons
Du behöver
- 15 g jäst1 1/4 dl mjölk1/2 msk Finax Psyllium1
- msk socker1/2 krm salt40 g rumsvarmt smör
- eller margarinca 3 1/2 dl Finax Glutenfri Mjölmix
- (200 g)50 g mandelmassa1 msk smör eller
- margarin 1 ägg
Annons
Hur gör man?
Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt
den kalla mjölken och Finax Psyllium. Rör om
tills jästen är upplöst. Låt blandningen svälla i
ca 10 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Riv
mandelmassan och tillsätt matfettet. Rör
samman till en slät massa.
Tillsätt socker och salt i degvätskan och
klicka därefter ner matfettet. Blanda sist ner
mjölblandningen, men spara lite till
utbakningen. Vispa degen med maskin i ca 5
minuter.
Strö bakbordet med den sparade
mjölblandningen och stjälp upp degen. Knåda
degen väl och dela därefter upp den i två lika
stora degbitar som formas till runda bullar.
Kavla ut bullarna till runda plattor, ca 3 mm
tjocka. Sporra upp varje platta i 5 trekanter.
Lägg en klick fyllning vid basen på varje
trekant. Rulla samman mot spetsen.
Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt med
degspetsen i botten.
Ställ bullarna att jäsa övertäckta i ca 2
timmar. Sätt ugnen på 250º.
Pensla de färdigjästa bullarna med lätt
uppvispat ägg och grädda gifflar i mitten av
ugnen i ca 10 minuter.
Annons