Formbröd

Du behöver

  • 25 gr jäst
  • 2 1/2 dl vatten eller mjölk
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1 msk olja
  • knappt 1/2 dl linfrön (hela)
  • 1 dl sirap
  • ca 5 dl glutenfri mjölblandning (fin)med eller utan mjölk/soja/vetestärkelse
  • 1/2 tsk salt

Hur gör man?

Häll linfröna i ett glas och häll vatten över och låt det svälla ett tag.

Smula ner jästen i degbunken. Värm vatten eller mjölk till fingervarmt (37 grader) och häll det över jästen. Rör ut jästen.Tillsätt fiberhusk. Rör om ordentligt och låt det svälla i 10 minuter. Blanda ner olja, salt, sirap och linfrön. Rör om. Tillsätt mjölblandningen och arbeta ordentligt.

Degen ska vara kladdig.

Olja en avlång form som rymmer 1 1/2 liter. Ströa med pofiber eller något annat glutenfritt.

Klicka i smeten och släta till ytan. Täck över och låt jäsa 30-45 min. Slå igång ugnen under tiden på 200 grader.

Ställ in formen i nedre delen av ugnen och låt grädda i 30 minuter.

Stjälp upp formbrödet och linda in det i en bakduk och låt det svalna.

Populära recept

Se alla