Formbröd
Du behöver
- 25 gr jäst
- 2 1/2 dl vatten eller mjölk
- 1/2 msk fiberhusk
- 1 msk olja
- knappt 1/2 dl linfrön (hela)
- 1 dl sirap
- ca 5 dl glutenfri mjölblandning (fin)med eller utan mjölk/soja/vetestärkelse
- 1/2 tsk salt
Hur gör man?
Häll linfröna i ett glas och häll vatten över och låt det svälla ett tag.
Smula ner jästen i degbunken. Värm vatten eller mjölk till fingervarmt (37 grader) och häll det över jästen. Rör ut jästen.Tillsätt fiberhusk. Rör om ordentligt och låt det svälla i 10 minuter. Blanda ner olja, salt, sirap och linfrön. Rör om. Tillsätt mjölblandningen och arbeta ordentligt.
Degen ska vara kladdig.
Olja en avlång form som rymmer 1 1/2 liter. Ströa med pofiber eller något annat glutenfritt.
Klicka i smeten och släta till ytan. Täck över och låt jäsa 30-45 min. Slå igång ugnen under tiden på 200 grader.
Ställ in formen i nedre delen av ugnen och låt grädda i 30 minuter.
Stjälp upp formbrödet och linda in det i en bakduk och låt det svalna.