Veganska äppel- och kanelbullar med vit choklad
Du behöver
- Bullar
- 25 g jäst för söta degar
- 2 tsk bakpulver
- 75 gram margarin (mjölkfritt)
- 2,5 dl ikaffe (Oatly)
- 2 tsk mortlade kardemummakärnor
- 0,5 dl ljus sirap
- 7,5-8 dl vetemjöl
- 2 msk vatten och 2 msk ljus sirap till pensling
- Fyllning
- 0,5 dl äppelmos
- 50 g margarin (mjölkfritt)
- 1 msk kanel
- 2 msk farinsocker
- Garnering
- 100 gram vit choklad (vegansk)
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Smula jästen i en bunke.
-
Smält margarinet i en kastrull och häll på ikaffe.
-
Häll margarinblandningen över jästen och blanda ut till jästen har lösts upp.
-
Tillsätt sirap och kardemumma och rör om.
-
Rör sist i vetemjölet som du blandat ut med bakpulvret.
-
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
-
Medan degen jäser, gör fyllningen.
-
Låt margarinet bli rumsvarmt.
-
Blanda sedan samman samtliga ingredienser till en härlig fyllning.
-
När degen jäst klart, ta upp och knåda degen.
-
Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Se till att det kommer fyllning ut i alla kanter.
-
Rulla ihop degen från långsidan och skär till ca 15 kanelbullar.
-
Lägg alla bullar så att bullarna precis nuddar varandra i en ugnsform (ca 20x30 cm). Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
-
Pensla bullarna med en blandning av vatten och sirap och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
-
Smält den vita chokladen och ringla över dina nygräddade bullar.