Veganska äppel- och kanelbullar med vit choklad
Du behöver
- Bullar
- 25 g jäst för söta degar
- 2 tsk bakpulver
- 75 gram margarin (mjölkfritt)
- 2,5 dl ikaffe (Oatly)
- 2 tsk mortlade kardemummakärnor
- 0,5 dl ljus sirap
- 7,5-8 dl vetemjöl
- 2 msk vatten och 2 msk ljus sirap till pensling
- Fyllning
- 0,5 dl äppelmos
- 50 g margarin (mjölkfritt)
- 1 msk kanel
- 2 msk farinsocker
- Garnering
- 100 gram vit choklad (vegansk)
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 225 °C.
-
Smula jästen i en bunke.
-
Smält margarinet (mjölkfritt) i en kastrull och häll på ikaffe (Oatly).
-
Värm blandningen till 37 °C.
-
Häll margarinblandningen över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
-
Tillsätt ljus sirap och mortlade kardemummakärnor, rör om.
-
Blanda vetemjölet med bakpulver och rör ner i degen.
-
Arbeta ihop till en smidig deg.
-
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
Fyllning
-
Låt margarinet (mjölkfritt) bli rumsvarmt.
-
Blanda samman äppelmos, margarin (mjölkfritt), kanel och farinsocker till en jämn fyllning.
Montering och gräddning
-
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
-
Kavla ut degen till en stor rektangel.
-
Bred ut fyllningen jämnt över hela degen, ända ut i kanterna.
-
Rulla ihop degen från långsidan och skär i cirka 15 bitar.
-
Lägg bullarna tätt tillsammans i en ugnsform, cirka 20x30 cm.
-
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
-
Blanda vatten och ljus sirap och pensla bullarna.
-
Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
-
Smält den vita chokladen (vegansk) och ringla över de nygräddade bullarna.




