Vispad vaniljpannacotta med ingefärskokta päron & havresmul

Du behöver

Vaniljpannacotta (10 min + 2 tim i kyl)

  • 3 dl grädde
  • 1 gelantinblad
  • 3 msk socker
  • ½ tsk vaniljpulver

Ingefärskokta päron (30 min)

  • 4 päron
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 l vatten
  • 3 dl socker
  • 3 msk kanel
  • ½ citron

Havresmul (15 min)

  • 40 g smör
  • 1 msk grädde
  • 1 dl havregryn glutenfria
  • ½ dl socker
  • 1 ½ msk sirap

Hur gör man?

Vaniljpannacotta (10 min + 2 tim i kyl)

  1. Blötlägg gelantinbladet i kallt vatten ca 5 min

  2. Koka upp grädden, socker och vaniljpulver i en kastrull. Dra bort från spisen.

  3. Krama ur gelantinbladet och lägg i gräddblandningen. Vispa runt tills gelantinet smälter helt. Låt svalna något innan du häller upp i en skål och ställer in i kylen.

  4. Vänta minst 2 timmar innan du vispar upp pannacottan.

Ingefärskokta päron (30 min)

  1. Skala päronen men behåll skaftet. Stick päronen med en träpinne eller gaffel för att få mer smak.

  2. Skölj ingefäran, koka upp vattnet med resterande ingredienser och lägg i päronen. Låt sjuda ca 25 min. Servera direkt eller häll över i en burk med lock och placera i kylen.

Havresmul (15 min)

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sätt stekpannan på mellan medel och hög temperatur.

  2. Häll i blandningen i pannan och bryn tills det blir gyllenebrunt. Ställ åt sidan låt svalna och stelna till.

Sammanfattning av desserten

  1. Dela päronen på mitten. Vispa upp pannacottan, lägg i en spritspåse och spritsa en fin dekoration.

  2. Toppa med havresmul och citronmeliss.

Servera dina gäster och njut. Ha en fantastisk dag.

Näringsvärden per portion:

  • Kalorier: 380 kcal
  • Kolhydrater: 62g
  • Fett: 16g
  • Protein: 2g
  • Fiber: 1g

Allergiinformation

Detta recept innehåller flera allergener, inklusive mjölk (grädde och smör) och gluten (havregryn, om de inte är glutenfria). För mjölkallergiker kan grädden och smöret ersättas med växtbaserade alternativ. Kontrollera att havregrynen är märkta glutenfria för att undvika gluten.

Gelatin kan i vissa fall vara gjorda på nötter.

Serveringsförslag

Servera vaniljpannacottan i eleganta glas och kan toppas med en liten skiva ingefärskokt päron. Strö över havresmul för en knaprig textur. Garnera med en kvist färsk mynta eller citronmeliss och en lätt pudring av kanel för en inbjudande presentation.

Dryckesförslag

Ett glas mousserande äppelmust. Den friska sötman från äpplena kompletterar vaniljens krämighet och ingefärans kryddighet, medan bubblorna ger en uppfriskande känsla.

Populära recept

Se alla