Glutenfria lussekatter
Du behöver
- 25 g röd jäst
- 2 dl laktosfrimjölk eller havredryck
- 100g mjölkfritt smör
- 0,5 g (1 kuvert) saffran
- 1 msk fiberhusk
- 0,25 tsk salt
- 0,5 dl ljus sirap eller honung
- 0,5 dl strösocker eller sötströ
- 4 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix
- Ca 20 st russin eller alternativ till garnering
- 1 uppvispat ägg till pensling eller pensla med mjölk eller vatten
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 225 grader och mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
-
Lägg russinen i blöt i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
-
Smält smöret, tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).
-
Smula sönder jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
-
Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
-
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
-
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
-
Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
-
Dela degen i 15 lika stora bitar, rulla ut varje degbit till en smal längd och snurra in ändarna åt var sitt håll.
-
Lägg lussekatterna på ugnsplåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
-
Tryck ner russin i lussekatterna och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills de fått fin färg.
-
Pensla bullarna
-
Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.