Glutenfria lussekatter

Du behöver

  • 25 g röd jäst
  • 2 dl laktosfrimjölk eller havredryck
  • 100g mjölkfritt smör
  • 0,5 g (1 kuvert) saffran
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 dl ljus sirap eller honung
  • 0,5 dl strösocker eller sötströ
  • 4 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix
  • Ca 20 st russin eller alternativ till garnering
  • 1 uppvispat ägg till pensling eller pensla med mjölk eller vatten

Hur gör man?

  1. Sätt ugnen på 225 grader och mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.

  2. Lägg russinen i blöt i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).

  3. Smält smöret, tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).

  4. Smula sönder jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.

  5. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.

  6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.

  7. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

  8. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Försök att använda så lite mjölmix som möjligt.

  9. Dela degen i 15 lika stora bitar, rulla ut varje degbit till en smal längd och snurra in ändarna åt var sitt håll.

  10. Lägg lussekatterna på ugnsplåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

  11. Tryck ner russin i lussekatterna och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills de fått fin färg.

  12. Pensla bullarna

  13. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.

Populära recept

Se alla