Indiskt kornbröd utan jäst

Du behöver

  • 5 dl kornmjöl
  • 10 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rostade sesamfrön
  • ½-1 tsk salt
  • 8 dl vatten
  • ½ dl rapsolja
  • rapsolja till formen

Hur gör man?

Rosta kornmjölet på svag värme i en stekpanna tills det börjar skifta färg.

Blanda mjölsorterna, sesamfrön och salt i en skål.

Koka upp vattnet och rör i det lite i sänder. Blanda i oljan och arbeta degen smidig med en trä/plastgaffel.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den mycket väl. Forma degen till en limpa och lägg den i smord form. Gör en skåra på längden av brödet med en vass kniv.

Låt stå och jäsa i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

Grädda brödet i ugn, 175 grader i ca 1½ timme.

Vill man ha innanmätet mjukt och en hård ytterskorpa kan man öka ugnsvärmen till 225 grader och grädda brödet i 20 minuter. Därefter vrids värmen ner till 200 grader och brödet gräddas i ytterligare ca 40 minuter.

Källa: Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist, ICA-förlaget

Populära recept

Se alla