Indiskt kornbröd utan jäst
Du behöver
- 5 dl kornmjöl
- 10 dl grahamsmjöl
- 1 dl rostade sesamfrön
- ½-1 tsk salt
- 8 dl vatten
- ½ dl rapsolja
- rapsolja till formen
Hur gör man?
Rosta kornmjölet på svag värme i en stekpanna tills det börjar skifta färg.
Blanda mjölsorterna, sesamfrön och salt i en skål.
Koka upp vattnet och rör i det lite i sänder. Blanda i oljan och arbeta degen smidig med en trä/plastgaffel.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den mycket väl. Forma degen till en limpa och lägg den i smord form. Gör en skåra på längden av brödet med en vass kniv.
Låt stå och jäsa i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
Grädda brödet i ugn, 175 grader i ca 1½ timme.
Vill man ha innanmätet mjukt och en hård ytterskorpa kan man öka ugnsvärmen till 225 grader och grädda brödet i 20 minuter. Därefter vrids värmen ner till 200 grader och brödet gräddas i ytterligare ca 40 minuter.
Källa: Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist, ICA-förlaget