Mandeltårta som bakelser

Du behöver

Kakbottnar

  • 5 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl mandelmjöl

Smörkräm

  • 5 äggulor
  • 175 g smör eller mjölkfritt alternativ
  • 1 dl grädde eller mjölk/sojafritt alternativ
  • 1 dl strösocker

Till servering

  • Mandelspån
  • Vispgrädde eller mjölk/sojafritt alternativ
  • Godisägg (jag tog mandlar doppade i choklad som man hittar bland naturgodiset) eller annan dekoration du tål
  • Blommor, ätbart guld

Hur gör man?

Kakbottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Rita 12 cirklar, ca 7 cm stora med minst 2 cm mellanrum på ett smörpapper. Vänd smörpapperet och lägg på en plåt (rita ganska hårt så att cirklarna lyser igenom när du har smörpapperet uppochner).

  3. Vispa äggvitor till ett hårt skum (du ska kunna vända bunken uppochner utan att smeten åker ut).

  4. Fortsätt vispa medan du häller i sockret, lite i taget.

  5. Vänd slutligen försiktigt ner mandelmjölet i smeten.

  6. Fyll cirklarna på bakplåtspappret med smet. Spritsa eller klicka ut med små skedar.

  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min. Tag ut och låt svalna.

Smörkräm

  1. Rör samman äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör ordentligt tills krämen tjockna (ca 3-5 minuter).

  2. Tag av från plattan och rör ner smöret.

  3. Ställ krämen i kylen i minst 3 timmar före användning (smörkrämen ska gå att spritsa ut).

Montering

  1. Lägg en kakbotten på ett fat.

  2. Bred på ett lager smörkräm och lägg sedan på en kakbotten till.

  3. Täck nu hela bakelsen med smörkräm.

  4. Fäst mandelspån på sidorna av din bakelse.

Populära recept

Se alla