Mandeltårta som bakelser
Du behöver
Kakbottnar
- 5 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 3 dl mandelmjöl
Smörkräm
- 5 äggulor
- 175 g smör eller mjölkfritt alternativ
- 1 dl grädde eller mjölk/sojafritt alternativ
- 1 dl strösocker
Till servering
- Mandelspån
- Vispgrädde eller mjölk/sojafritt alternativ
- Godisägg (jag tog mandlar doppade i choklad som man hittar bland naturgodiset) eller annan dekoration du tål
- Blommor, ätbart guld
Hur gör man?
Kakbottnar
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Rita 12 cirklar, ca 7 cm stora med minst 2 cm mellanrum på ett smörpapper. Vänd smörpapperet och lägg på en plåt (rita ganska hårt så att cirklarna lyser igenom när du har smörpapperet uppochner).
-
Vispa äggvitor till ett hårt skum (du ska kunna vända bunken uppochner utan att smeten åker ut).
-
Fortsätt vispa medan du häller i sockret, lite i taget.
-
Vänd slutligen försiktigt ner mandelmjölet i smeten.
-
Fyll cirklarna på bakplåtspappret med smet. Spritsa eller klicka ut med små skedar.
-
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min. Tag ut och låt svalna.
Smörkräm
-
Rör samman äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör ordentligt tills krämen tjockna (ca 3-5 minuter).
-
Tag av från plattan och rör ner smöret.
-
Ställ krämen i kylen i minst 3 timmar före användning (smörkrämen ska gå att spritsa ut).
Montering
-
Lägg en kakbotten på ett fat.
-
Bred på ett lager smörkräm och lägg sedan på en kakbotten till.
-
Täck nu hela bakelsen med smörkräm.
-
Fäst mandelspån på sidorna av din bakelse.