Påskig marängtårta
Du behöver
Marängbottnar
- 5 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 msk kakao
- 60 g mörk choklad
Smörkräm
- 3 äggulor
- 100 g smör (laktosfritt)
- 0,5 dl vispgrädde (laktosfri)
- 0,5 dl strösocker
- 3 msk kakao
- Skal av en apelsin
Chokladgrädde
- 3 dl vispgrädde (laktosfri)
- 1 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- Garnering
- 50 g grovt riven mörk choklad (jag brukar riva med en kniv)
- Eventuellt påskgodis, guldglitter eller annat.
Hur gör man?
Marängbottnar
-
Sätt ugnen på 150 grader.
-
Vispa äggvitorna till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken uppochner utan att det rinner ut).
-
Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng (marängen ska lätt bilda toppar som stannar kvar). Tillsätt kakao och vispa lite till.
-
Smält chokladen och låt svalna, vänd i den försiktigt så att marängen blir marmorerad.
-
Rita två lika stora cirklar på ett bakplåtspapper. (tänk på att ha minst 3 cm mellanrum då marängen flyter ut i ugnen).
-
Spritsa ut marängen i cirklarna. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt svalna.
Smörkräm
-
Koka upp äggulor, kakao, socker, apelsinskal och grädde i en kastrull under omrörning. Rör ordentligt tills krämen tjocknar (ca 3-5 minuter).
-
Tag av från plattan och rör ner smöret.
-
Ställ krämen i kylen i minst 3 timmar före användning (smörkrämen ska gå att spritsa ut). Ett tips är att täcka smörkrämen med plastfolie som ligger slätt med krämen för att inte riskera att den skär sig när den står i kylskåpet.
Chokladgrädde
- Vispa grädden med 1 tsk vaniljsocker. När grädden är klar vispa i kakaon.
Montering
-
Lägg en marängbotten på ett kakfat och spritsa på smörkrämen på hela kakan.
-
Bred ett tunt lager av grädden på smörkrämen.
-
Lägg på den andra marängbotten och bred ut resterande grädde på toppen.
-
Avsluta med att sprida ut den rivna chokladen på toppen.
Jag valde att lägga chokladen som ett fågelbo för att passa till påsk. Dekorera med valfritt godis, guldglitter, ätbara blommor.