Mandelbakelse utan vitt socker
Du behöver
- Kaka
- 2 dl mandelmjöl
- 1 tsk fiberhusk
- 1 krm vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl vispgrädde (laktosfri) eller mjölk/sojafritt alternativ
- 1 ägg
- 50 g brynt smör (laktosfritt) eller mjölkfritt alternativ
- Till servering
- 1-2 dl vispgrädde (laktosfri) eller mjölk/sojafritt alternativ
- Ca 4 tsk Lönnsirap
- En ask färska hallon
Hur gör man?
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Klä en form med smörpapper (ca 15 x 20 cm).
-
Bryn smöret i en stekpanna.
-
Blanda mandelmjöl, fiberhusk, bakpulver och vaniljpulver i en skål.
-
Blanda grädde och ägg i en annan skål.
-
Häll i mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.
-
Tillsätt sist det brynta smöret och rör runt.
-
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter (känn med en kaksticka så att kakan är klar). Tag ut och låt kakan svalna.
-
När kakan svalnat, stansa ut cirklar. Jag tog ett litet glas som är 4 cm i diameter och använde som stans. Beroende på hur stor stans du har blir det olika många kakor. Jag fick ut 8 kakor med ovan mått. Har man ingen passande form kan man skära ut fyrkanter istället.
-
Lägg kakan på det fat du tänker servera på. Ringla över Lönnsirap (ca 0,5 tsk per kaka).
-
Spritsa på lite grädde och dekorera med färska hallon.
Avsluta med att hälla 2 droppar lönnsirap överst på kakan som får rinna ner över grädden och bären. Detta är en kaka helt i min smak!