Mandelbakelse utan vitt socker

Du behöver

  • Kaka
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde (laktosfri) eller mjölk/sojafritt alternativ
  • 1 ägg
  • 50 g brynt smör (laktosfritt) eller mjölkfritt alternativ
  • Till servering
  • 1-2 dl vispgrädde (laktosfri) eller mjölk/sojafritt alternativ
  • Ca 4 tsk Lönnsirap
  • En ask färska hallon

Hur gör man?

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Klä en form med smörpapper (ca 15 x 20 cm).

  3. Bryn smöret i en stekpanna.

  4. Blanda mandelmjöl, fiberhusk, bakpulver och vaniljpulver i en skål.

  5. Blanda grädde och ägg i en annan skål.

  6. Häll i mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.

  7. Tillsätt sist det brynta smöret och rör runt.

  8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter (känn med en kaksticka så att kakan är klar). Tag ut och låt kakan svalna.

  9. När kakan svalnat, stansa ut cirklar. Jag tog ett litet glas som är 4 cm i diameter och använde som stans. Beroende på hur stor stans du har blir det olika många kakor. Jag fick ut 8 kakor med ovan mått. Har man ingen passande form kan man skära ut fyrkanter istället.

  10. Lägg kakan på det fat du tänker servera på. Ringla över Lönnsirap (ca 0,5 tsk per kaka).

  11. Spritsa på lite grädde och dekorera med färska hallon.

Avsluta med att hälla 2 droppar lönnsirap överst på kakan som får rinna ner över grädden och bären. Detta är en kaka helt i min smak!

Populära recept

Se alla