Mjuk pepparkakstårta

Du behöver

Kaka:

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl glutenfritt mjöl (Semper fin mjölmix)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 1/4 dl rapsolja
  • 1 dl naturell kvarg (laktosfri)
  • 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
  • 1,5 msk pepparkakskrydda

Frosting:

  • 400 g Philadelphiaost (laktosfri)
  • 1 dl vispgrädde (laktosfri)
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk lingonsylt

Dekor:

  • Pepparkakor (baka egna eller köp färdiga men kolla ingredienserna)
  • Frysta lingon
  • Färsk rosmarin

Hur gör man?

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smöra och bröa (med mandelmjöl) två lika stora springformar (ca 20 cm i diameter).

  3. Vispa ägg och socker pösigt.

  4. Blanda de torra ingredienserna i en skål.

  5. Tillsätt oljan, kvarg och rårörda lingon i äggsmeten.

  6. Tillsätt sist de torra ingredienserna.

  7. Häll smeten i formarna.

  8. Låt kakorna stå och sätta sig i 10-15 minuter innan du gräddar dem.

  9. Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Känn med en sticka så att kakorna är klara innan du tar ut dem.

  10. Ta ut kakorna och låt svalna helt.

  11. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen utom lingonsylt (jag brukar använda elvisp).

  12. Blanda i lingonsylt i cirka 1/3 av frostingen.

  13. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred på lingonfrostingen.

  14. Lägg på den andra botten och täck kakan med den vita frostingen.

  15. Dekorera på valfritt vis.

Näringsvärden per portion:

  • Kalorier: 570 kcal
  • Kolhydrater: 45g
  • Fett: 40g
  • Protein: 8g
  • Fiber: 2g

Allergiinformation

Kontrollera även att pepparkakorna är gluten- och laktosfria om du köper färdiga. Anpassa dekorationen efter eventuella allergier.

Serveringsförslag

Servera denna härliga glutenfria pepparkakstårta med en kopp nybryggt kaffe eller en varm kopp te för en perfekt fika. Lägg upp tårtan på ett vackert serveringsfat och dekorera med extra frysta lingon och färsk rosmarin för en festlig och inbjudande presentation.

Tips

Det går utmärkt att göra kakan 1-2 dagar i förväg och förvara den i kylskåp!

Populära recept

Se alla