
Veganska semlor
Annons
Du behöver
Bullar
- 25 g jäst för söta degar
- 75-80 g växtbaserat margarin
- 2,5 dl Oatly iKaffe
- 0,5 dl ljus sirap
- 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 2 tsk bakpulver
- 6,5-7 dl vetemjöl
Att rulla bullarna i efter gräddning
- Ca 25 g växtbaserat margarin
- Ca 1 dl strösocker
- Ca 3 tsk kardemummakärnor, mortlade
Fyllning
Mandelmassa
- 1,5 dl sötmandel
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl strösocker
- 1 dl växtbaserad grädde (t.ex. Alpro visp)
Grädde
- Vispbar växtbaserad grädde för spritsning (t.ex. sojagrädde eller risgrädde)
Annons
Hur gör man?
Bullar
-
Smula jästen i en bunke.
-
Smält margarinet i en kastrull och tillsätt Oatly Ikaffe.
-
Blanda bakpulver, 6,5 dl vetemjöl och mortlad kardemumma i en bunke.
-
Häll margarinblandningen över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
-
Tillsätt sirap och rör om.
-
Häll i mjölblandningen och blanda/knåda väl.
-
Om degen är kladdig, strö över lite mjöl, men använd inte mer än totalt 7 dl mjöl.
-
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Knåda degen lätt tills den blir slät.
-
Dela degen i 10-12 lika stora delar och rulla till bullar.
-
Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
-
Täck med en bakduk och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
-
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter (börja titta efter 8 minuter).
-
Låt bullarna svalna något.
Efter gräddning
-
Smält ca 25 g margarin i en kastrull.
-
Blanda strösocker och kardemumma i en skål.
-
Doppa bullens topp i det smälta margarinet och därefter i sockerblandningen.
-
Lägg tillbaka bullarna på plåten och låt svalna helt.
-
Om sockerblandningen blir kladdig, tillsätt mer strösocker och kardemumma vid behov.
Mandelmassa
-
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn massa.
-
Mandelmassan kan med fördel göras dagen före och förvaras väl omslutet i kylskåp.
Montering
-
Vid servering, skär av toppen på bullen med kardemummasocker.
-
Gröp eventuellt ut lite av underbullen.
-
Fyll rikligt med mandelmassa.
-
Spritsa på grädde och lägg på locket.
Annons
Näringsvärden per portion:
- Kalorier: 380 kcal
- Kolhydrater: 50g
- Fett: 18g
- Protein: 5g
- Fiber: 3g
Serveringsförslag
Servera dessa veganska kardemummabullar som en del av en eftermiddagsfika. Lägg upp semlan på ett fat med färska bär som hallon och blåbär för en färgglad presentation. För en extra touch, strö lite florsocker över semmel bullarna precis innan servering.
Tips
För att lyckas med dessa veganska semlor, se till att jästen är färsk och att vätskan är fingervarm innan du blandar. Använd gärna ekologiska ingredienser för en renare smak. Vid gräddning, håll koll på semmelbullarna så de inte blir för mörka. Anpassa mängden kardemumma efter smakpreferens. För allergiker, kontrollera att alla växtbaserade produkter är fria från nötter och soja om det behövs. Mandelmassan kan enkelt justeras med mer eller mindre socker beroende på önskad sötma.
Dryckesförslag
En kopp nybryggt kaffe eller en kopp örtte kompletterar semlan väl.
Annons