Semlor utan mjölk och ägg

Semlor utan mjölk och ägg

Du behöver

  • 50 g mjökfritt margarin (eller efter allergi)
  • 1,5 dl soja- eller havremjölk
  • 25 g jäst
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 dl socker eller sötningsmedel
  • Äggersättning motsvarande ett ägg
  • 1/4 tsk hjorthornssalt
  • 5 dl vetemjöl

Pensling

Fyllning 1

  • 60-70 g sötmandlar
  • Inkråm från bullarna
  • 0,5 dl het soja- eller havremjölk
  • 0,5 dl socker eller sötningsmedel
  • Citronskal

Fyllning 2

  • Mandelmassa
  • Eventuellt citron, mandlar och soja- eller havremjölk

Garnering

  • 1 dl sojagrädde, vispbar kokosgrädde eller annan vispgrädde (efter allergi)
  • Eventuell smaksättning
  • Eventuellt florsocker eller sötningsmedel

Hur gör man?

  1. Smält margarinet och häll i mjölken. Värm blandningen till 37 grader.

  2. Smula jästen i en degbunke och lös upp den med hjälp av degspadet.

  3. Tillsätt salt, socker (och äggersättning) i bunken och rör om.

  4. Tillsätt mjöl och hjorthornssalt medan du blandar till en jämn, klumpfri deg. Se till att degen inte blir för hård. Om den blir det, använd inte mjöl vid utbakningen.

  5. Låt degen jäsa i bunken under en duk i 30 minuter.

  6. Sätt ugnen på 250 grader (eller 225 grader varmluft).

  7. Arbeta degen en gång till på bakbordet och dela den sedan i 6-10 lika stora bitar. Forma bullarna runda och lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.

  8. Låt bullarna jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.

  9. Pensla bullarna och sätt in dem i ugnen i 8-10 minuter, tills de är gyllene.

Fyllning 1

  1. Skålla och skala mandlarna. Låt dem torka och mal dem.

  2. Lägg inkråmet i en bunke. Häll upphettad mjölk över det och tillsätt socker och malda mandlar.

  3. Riv ner lite citronskal (och citronsaft om fyllningen blir för fast).

  4. Blanda allt samman och fyll bullarna.

Fyllning 2

  1. Lägg mandelmassa i bullen. För att piffa upp mandelmassan kan du tillsätta citron (skal och saft), krossade mandlar och lite het sojamjölk om det blir för tjockt.

Garnering

  1. Vispa sojagrädden eller vispbar kokosgrädde. Om smaken inte uppskattas kan du smaksätta grädden med:
  • Mosat äpple och kanel
  • Vanilj
  • Citron (skal och saft)
  • Mosade hallon
  • Kakao eller chokladpulver
  1. Lägg en klick grädde på bullen och sätt på ett lock. Pudra eventuellt med florsocker eller sötningsmedel.

Servering

Färdigt att servera! Njut av dina goda laktosfria semlor. Om du även vill göra sockerfria semlor, använd sötningsmedel och kontrollera innehållet i sojaprodukterna noggrant.

Populära recept

Se alla