Porterstek

Du behöver

  • 2 Gula lökar,
  • 1-2 vitlöksklyfta,
  • 1 flaska (33) cl mörk porter (alternativt osötad svartvinbärsjuice)
  • ½-1 dl svart vinbärssaft,outspädd,
  • ½ dl soja
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk hela enbär
  • 6 hela svart eller vitpepparskorn
  • 2 köttbuljongtärningar (kontrollera innehåll)
  • lite vatten.
  • 1 kg nötkött av högrev, innanlår, ytterlår, fransyskan

sås

  • 2½mskvetemjöl eller glutenfritt mjöl
  • 5 dl steksky/porterlag
  • 1 dl kaffegrädde eller mjölk/gräddersättning

Hur gör man?

Skala löken och skär den i klyftor, skala och finhacka vitlöken. Blanda alla ingredienserna till lagen i en gryta som är avpassad till köttets storlek och form.

Tillsätt vatten så att lagen täcker köttet. Koka upp lagen, lägg i köttet och stick i en köttermometern så att spetsen sitter mitt i köttbiten eller prova med en provnål efter ca 1 timma om köttet käns mört.

Vänd gjärna köttet efter halva koktiden. Innertemperaturen ska visa 75 grader. Låt ligga i 15 minuter. Tag upp köttet och skär tunna skivor. Sås. 5 dl portelag 2½ msk vetemjöl (alt glutenfritt), 1 dl kaffegrädde. Sila porterlagen och låt den koka upp.

Skaka ihop grädde/mjölk-gräddersättning och mjöl i en redningsbägare

och tillsätt det under omrörning. låt såsen koka några minuter. Servera köttet varmt med kokt potatis, brysselkål, gele och ev. någon ättiksinlagd gurka.

1port. innehåller

119 kcal(150 kj), 3 g fett, 0 g fiber. Djupfryst kött kan kokas utan att tinas. Koktiden blir då cirka ½ timme längre.

Smaklig måltid önskar jag er Inger S.

obs: det är mjöl med gluten som åsyftas i denna rätt men den kan med all sanolikhet lagas även på glutenfritt mjöl

Populära recept

Se alla