Porterstek
Du behöver
- 2 Gula lökar,
- 1-2 vitlöksklyfta,
- 1 flaska (33) cl mörk porter (alternativt osötad svartvinbärsjuice)
- ½-1 dl svart vinbärssaft,outspädd,
- ½ dl soja
- 1 tsk timjan
- 1 tsk hela enbär
- 6 hela svart eller vitpepparskorn
- 2 köttbuljongtärningar (kontrollera innehåll)
- lite vatten.
- 1 kg nötkött av högrev, innanlår, ytterlår, fransyskan
sås
- 2½mskvetemjöl eller glutenfritt mjöl
- 5 dl steksky/porterlag
- 1 dl kaffegrädde eller mjölk/gräddersättning
Hur gör man?
Skala löken och skär den i klyftor, skala och finhacka vitlöken. Blanda alla ingredienserna till lagen i en gryta som är avpassad till köttets storlek och form.
Tillsätt vatten så att lagen täcker köttet. Koka upp lagen, lägg i köttet och stick i en köttermometern så att spetsen sitter mitt i köttbiten eller prova med en provnål efter ca 1 timma om köttet käns mört.
Vänd gjärna köttet efter halva koktiden. Innertemperaturen ska visa 75 grader. Låt ligga i 15 minuter. Tag upp köttet och skär tunna skivor. Sås. 5 dl portelag 2½ msk vetemjöl (alt glutenfritt), 1 dl kaffegrädde. Sila porterlagen och låt den koka upp.
Skaka ihop grädde/mjölk-gräddersättning och mjöl i en redningsbägare
och tillsätt det under omrörning. låt såsen koka några minuter. Servera köttet varmt med kokt potatis, brysselkål, gele och ev. någon ättiksinlagd gurka.
1port. innehåller
119 kcal(150 kj), 3 g fett, 0 g fiber. Djupfryst kött kan kokas utan att tinas. Koktiden blir då cirka ½ timme längre.
Smaklig måltid önskar jag er Inger S.
obs: det är mjöl med gluten som åsyftas i denna rätt men den kan med all sanolikhet lagas även på glutenfritt mjöl