Citronmarängpaj

Du behöver

Mördeg

  • ¤ 125 g mjölkfritt margarin
  • ¤ 1 krm salt
  • ¤ 125 g mandelmassa
  • ¤ 1 ägg
  • ¤ 3½ - 4 dl gluten- och mjölkfri mjölmix

Citronkräm

  • ¤ 4 ägg
  • ¤ rivet skal från 3 citroner
  • ¤ saft från 4 citroner
  • ¤ 3 dl socker
  • ¤ 125 g mjölkfritt margarin

Maräng

  • ¤ 4 äggvitor (ca 150 gram)
  • ¤ 2½ dl socker
  • ¤ rivet skal från ½ citron

Hur gör man?

Mördeg

Alla ingredienser ska vara rumsvarma!

Lägg mandelmassa och salt i en matberedare. Mixa tills mandelmassan blivit smidig och tillsätt därefter smöret i små portioner.

Häll i ägget och till sist mjölet.

Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt!

Rulla in degen i plastfilm och låt den vila i kylskåp i ca 2 timmar.

Degen går lika bra att göra för hand.

Kavla ut degen mellan mjölad plastfilm. Degen ska bli ca 2 cm större än pajformen.

Lägg degen över formen och tryck till försiktigt. Skär till kanterna och sätt den i frysen i ca 1 timme.

Ta ut pajskalet ur frysen, nagga det i botten och sätt in det direkt i ugnen på 180 grader och låt pajskalet grädda tills det får färg (ca 10 minuter).

Citronkräm

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt krämen koka under ständig vispning tills den är lagon tjock (ca 10 minuter). Sila bort ev kärnor och skalrester från krämen och låt den svalna under plastfilm.

Varmvispad maräng

Koka upp ett vattenbad på spisen. Ta en glasskål som passar till vattenbadet och häll i äggvitan, sockret och citronskalet.

Vispa tills du känner att sockret har smält. Marängen får inte kännas kornig (pröva med fingrarna).

Ta glasskålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills du får en fast maräng.

Servering

Sätt ugnen på grillvärme (275 grader). Klicka ut citronkrämen i pajformen och toppa med marängen.

Bränn av marängen högst upp i ugnen tills den fått en fin färg.

Servera pajen med t.ex. vaniljsås.

Populära recept

Se alla