Citronmarängpaj
Du behöver
Mördeg
- ¤ 125 g mjölkfritt margarin
- ¤ 1 krm salt
- ¤ 125 g mandelmassa
- ¤ 1 ägg
- ¤ 3½ - 4 dl gluten- och mjölkfri mjölmix
Citronkräm
- ¤ 4 ägg
- ¤ rivet skal från 3 citroner
- ¤ saft från 4 citroner
- ¤ 3 dl socker
- ¤ 125 g mjölkfritt margarin
Maräng
- ¤ 4 äggvitor (ca 150 gram)
- ¤ 2½ dl socker
- ¤ rivet skal från ½ citron
Hur gör man?
Mördeg
Alla ingredienser ska vara rumsvarma!
Lägg mandelmassa och salt i en matberedare. Mixa tills mandelmassan blivit smidig och tillsätt därefter smöret i små portioner.
Häll i ägget och till sist mjölet.
Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt!
Rulla in degen i plastfilm och låt den vila i kylskåp i ca 2 timmar.
Degen går lika bra att göra för hand.
Kavla ut degen mellan mjölad plastfilm. Degen ska bli ca 2 cm större än pajformen.
Lägg degen över formen och tryck till försiktigt. Skär till kanterna och sätt den i frysen i ca 1 timme.
Ta ut pajskalet ur frysen, nagga det i botten och sätt in det direkt i ugnen på 180 grader och låt pajskalet grädda tills det får färg (ca 10 minuter).
Citronkräm
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt krämen koka under ständig vispning tills den är lagon tjock (ca 10 minuter). Sila bort ev kärnor och skalrester från krämen och låt den svalna under plastfilm.
Varmvispad maräng
Koka upp ett vattenbad på spisen. Ta en glasskål som passar till vattenbadet och häll i äggvitan, sockret och citronskalet.
Vispa tills du känner att sockret har smält. Marängen får inte kännas kornig (pröva med fingrarna).
Ta glasskålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills du får en fast maräng.
Servering
Sätt ugnen på grillvärme (275 grader). Klicka ut citronkrämen i pajformen och toppa med marängen.
Bränn av marängen högst upp i ugnen tills den fått en fin färg.
Servera pajen med t.ex. vaniljsås.