Toscakaka

Du behöver

  • 2½ dl glutenfri fin mjölmix
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl gräddfil

Glasyr

  • 150 g mandelflarn
  • 50 g smör eller margarin
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk glutenfri fin mjölmix
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk mjölk
  • smör eller margarin
  • glutenfritt ströbröd

Hur gör man?

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med glasyren. Smält mattfettet i en kastrull. Tillsätt socker, mjölblandning, sirap, mjölk och mandel. Blanda väl. Låt inte glasyren koka för då kan den sockra sig.

Gör kaksmeten. Lägg mjölblandningen, sockret, vaniljsockret och bakpulvret i en matberedare. Skär smöret i tärningar och tillsätt dem. Kör till en grynig massa. Tillsätt ägg och gräddfil. Kör till en slät smet.

Smörj och bröa en rund form, helst en med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. Häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen i 25-35 minuter. Ta ut kakan.

Höj ugnstemperaturen till 250 grader.

Fördela toscaglasyren jämnt över hela kakan. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter tills ytan är gyllene.

Låt kakan stå något innan den lossas från formen. Ställ gärna toscan i kylen några timmar innan den serveras.

Tips!

Kakan kan förstås göras för hand. Rör då samman mjukt smör och socker. Tillsätt sedan ägg, gräddfil och övriga ingredienser.

Tips 2!

Kakan kan också göras laktosfri. Byt bara ut mjölkprodukterna mot laktosfritt!

Populära recept

Se alla