Havrebröd
Du behöver
- 1/2 pkt 50g jäst
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 3 dl havregryn
- 1 dl krossat linfrö
- 9-10 dl vetemjöl
Hur gör man?
rör ut jästen i lite av det kalla vattnet.tillsätt resten av vattnet.salt,olja,havregryn och linfrö.rör om och låt svälla ca 15 min.tillsätt vetemjölet och spara ca 1 dl till ut bakningen.arbeta degen ca 5 min i maskin eller ca 10 min för hand.strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt ca 1 tim.ta mjölad arbetsbänk och knåda den smidigt med resten av mjölet.dela degen i 2 delar.forma till runda eller ovala bröd.lägg bröden på en bakpappersklädd plåt.låt jäsa ca 30 min.skåra bröden med en vass kniv.mjöla ev,ytan.grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 25 min.lägg bröden på galler att kallna utan bakduk.