Grovt Lergrytebröd

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 gr jäst
  • 1/2 - 1 dl sirap/honung
  • 1-2 dl PO fibrer
  • 1 dl Fibrex
  • (2 tsk fiberHusk)
  • (1/2 - 1 dl fiberhavregryn)
  • 1/2 - 1 dl krossat bovete
  • 8-10 dl glutenfritt mjöl utifrån överkänslighet (minska mjölmängden med en tredjedel om du använder Jyttemjöl)
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • ev 1-2 tsk fänkål
  • ev 1-2 tsk anis

alt 1

  • byt ut anis och fänkål mot 2 grovrivna råa morötter

alt 2

  • byt ut anis och fänkål mot 1 msk kummin

Hur gör man?

Brödet bakas i en lergryta typ Römmentorpgryta.

Lägg lergryta i kallt vatten i minst 20 min.

Värm vattnet till max 37 grad C och lös upp jästen. Tillsätt alla ingredienser utom det glutenfria mjölet. Rör ihop och låt svälla i fem minuter. Arbeta in det glutenfria mjölet och arbeta degen med maskin i fem minuter. Degen är då relativt lös och går inte att arbeta i med händerna. (som fast havregrynsgröt).

Ta upp lergrytan och torka av insidan.

Pensla insidan med olja, både botten och lock.

Lägg i degen i grytan, pudra över 2 msk glutenfritt mjöl och forma till ytan med handen.

Låt grytan stå i 10 minuter med locket på.

Ställ in lergrytan i kall ugn och starta ugnen. Ställ in 180 grad C och grädda brödet i 1 timma och 50 min.

Stäng av ugnen och låt grytan stå kvar i eftervärmen i 10 minuter.

Ta ut brödet och låt det stå en stund i rumstemperatur tills ytan torkat lite.

Ett saftigt och grovt bröd med lite karaktär

Populära recept

Se alla