Mjölkfria Lussebullar
Du behöver
- 50 g jäst
- 100g Mjölkfritt margarin
- 5 dl mjölkersättning t ex havredryck
- 250 g Frutty osötad, (Tjockt blandad några timmar/ dagen innan.
- 2 påsar saffran (1 g)
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl
- russin
- till pensling: Smält mjölkfritt margarin / mjölkersättning eller annat lämpligt till pensling t ex brödglans (se recept)
Hur gör man?
Smula jästen i en bunke.
smält margarinet och tillsätt mjölkersättningen, värm till finger varmt. (ca 37 grader)
Häll degspadet över jästen och rör tills den löses upp.
Tillsätt Frutty saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig och blank deg.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
Arbeta degen på bakbord och forma till ca 35 lussekatter.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och garnera med russin.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt bullarna jäsa ca 20-30 minuter.
Pensla med något lämpligt
Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter
Låt svalna
Obs. Fruttyn bör blandas i förväg så att den hinner tjockna.