Pepparkakor minus gluten och ägg

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2,5 dl mörk sirap
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk kanel för mild smak, 2 tsk för stark kanelsmak
  • 1 tsk malen nejlika
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk pomeransskal (malet)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vatten
  • 8-9 dl glutenfritt mjöl med mjölk (rött paket)

Hur gör man?

Smält smöret tillsammans med alla kryddorna, sirapen och sockret i en kastrull.

Låt blandningen kallna innan nästa steg.

Blanda i vattnet.

Rör i mjölet tillsammans med bakpulvret. Rör i endast 8 dl mjöl. Den sista dl behövs vid utbakningen.

Rör samman degen tills den är klumpfri. Rulla ihop den till en cylinder och plasta in den i plastfolie och lägg i kylen tills nästa dag.

Dag 2

Sätt på ugnen på 175 grader C

Arbeta degen smidig. Den ska gå att knåda.

Tag två bakplåtspapper och kavla degen mellan papperna tills den är så tunn som du vill ha den. Tag ut pepparkaksfigurerna.

Ett tips är att kavla ut degen på en plåt, detta för att inte riskera att figurerna går sönder under lyftet från bakplatsen till plåten.

Grädda pepparkakorna i 6-8 minuter beroende på storlek.

Populära recept

Se alla