Tekakor
Du behöver
-
3 pkt jäst
-
3 dl olja
-
1 l mjölk
-
3 msk pofiber
-
3 msk fiberhusk
-
1 tsk salt
-
1,5 dl strösocker
-
2 ägg
-
1 dl russin (kan uteslutas)
-
5 dl havregryn (kan uteslutas)
-
1,8 - 1,9 kg glutenfri mjölmix om havregrynen utesluts
-
annars 1,3-1,5 kg glutenfri mjölmix
-
Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.
-
Det ska vara helt frivilligt att låta ren havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation
Hur gör man?
Värm mjölken till fingervarm.
Lös jästen i degvätskan och tillsätt oljan.
Rör ner fibrex, fiberhusk, salt och socker arbeta i maskin i minst 5 min. Vispa äggen hårt.
Tillsätt mjölmix, uppvispt ägg eventuellt russin, havregryn.
Arbeta i maskin ca 5 min degen ska vara lite kladdig men strö ut lite mjöl på bakbordet och det kan eventuellt behövas lite mer mjölmix till utbakningen.
Bakas ut direkt.
Dela upp degen i 4 lika stora delar och skär i ca 40 bitar. Rulla till bollar och platta till tekakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Grädda lite över mitten i ugnen vid 250 grader i 10 min.
Pensla med vatten eller mjölk.