Tekakor

Du behöver

  • 3 pkt jäst

  • 3 dl olja

  • 1 l mjölk

  • 3 msk pofiber

  • 3 msk fiberhusk

  • 1 tsk salt

  • 1,5 dl strösocker

  • 2 ägg

  • 1 dl russin (kan uteslutas)

  • 5 dl havregryn (kan uteslutas)

  • 1,8 - 1,9 kg glutenfri mjölmix om havregrynen utesluts

  • annars 1,3-1,5 kg glutenfri mjölmix

  • Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.

  • Det ska vara helt frivilligt att låta ren havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation

Hur gör man?

Värm mjölken till fingervarm.

Lös jästen i degvätskan och tillsätt oljan.

Rör ner fibrex, fiberhusk, salt och socker arbeta i maskin i minst 5 min. Vispa äggen hårt.

Tillsätt mjölmix, uppvispt ägg eventuellt russin, havregryn.

Arbeta i maskin ca 5 min degen ska vara lite kladdig men strö ut lite mjöl på bakbordet och det kan eventuellt behövas lite mer mjölmix till utbakningen.

Bakas ut direkt.

Dela upp degen i 4 lika stora delar och skär i ca 40 bitar. Rulla till bollar och platta till tekakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Grädda lite över mitten i ugnen vid 250 grader i 10 min.

Pensla med vatten eller mjölk.

Populära recept

Se alla