Glutenfritt örtbröd
Du behöver
- 25 g jäst
- 2 dl filmjölk eller mjölk
- 1 dl ljummet vatten
- 1 msk fiberhusk
- 1 1/2 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1 msk torkad oregano
- 1 dl riven ost, parmesan, grevé eller prästost
- ca 4 dl (240 g) fin glutenfri mjölblandning
Garnering
- oregano
- riven ost
Hur gör man?
Smula ner jästen i matberedarens skål. Tillsätt fil eller mjölk och vatten. Blanda ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter. Smörj lite olja i en form med löstagbar kant som är cirka 22 cm i diameter.
Tillsätt resten av oljan, salt, oregano, ost och mjöl. Starta maskinen och låt den gå 1-2 minuter. Resultatet ska bli ungefär som en tjock, "klickbar" sockerkakssmet - inte som en fast deg.
Flytta över smeten till en rejäl spritspåse. Stäng den stora öppningen ordentligt och spritsa smeten som bullar i formen. Placera dem inte alltför tätt. Strö på oregano och ost som garnering. Täck med bakduk och låt jäsa i formen cirka 1 timme.
Grädda i ugnens nedre del i 200 grader cirka 20 minuter, tills brödet fått
fin färg och är genomgräddat.