Äppelparafit på mandelbotten
Du behöver
- Botten
- 150g sötmandel
- 1½ dl florsocker
- 2 tsk malen kanel
- 3 äggvitor
- Fyllning
- 1 dl vatten
- ½ dl socker
- 2 msk pressad citron
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 st syrliga äpplen
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk nystött kardemumma
- 3 dl vispgrädde
- Garnering
- äppelklyftor
- malen kanel
Hur gör man?
Sätt ugnen på 175°
Klä botten på en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakpapper. Smörj kanten med lite matfett.
Mal mandeln och blanda med florsockret och kanelen.
Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum med absolut rena redskap. Vänd varsamt ner mandelblandningen.
Bre ut smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Ta ut och låt kallna.
Mät upp vattnet, sockret, citronsaften och vaniljsockret i en katrull. Ge blandningen ett uppkok.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i den heta lagen och sjud dem varsamt några minuter tills de känns mjuka. Häll upp i en sil att rinna av och låt kallna.
Vispa äggulorna och florsockret vitt och poröst. Tillsätt kardemumman. Vispa grädden.
Mixa de kalla äppelklyftorna till mos och blanda ner det i äggvispet. Vänd sist ner grädden och rör varsamt samman till en slät massa.
Lossa den kalla kakan och diska ur formen. Lägg tillbaka kakbottnen och bre ut äppelfyllningen jämt över bottnen. Frys parafiten.
Lossa den frysta parafiten ur formen och ställ kylskåpskallt ca 30 minuter innan den serveras. Garnera med färska äppelklyftor och några nypor malen kanel.