Vad ska/kan man äta när man har många allergier?
Fråga:
Hej!
Jag är 20 år och har sedan april 2000 utökat mina allgier kraftigt. Från
att bara vara allergisk mot nötter, jordnötter, mandel och kakao är jag nu
även allergisk mot vete, komjölk (och alla dess produkter), fårmjölk,
soja, ärt-och baljväxter, skaldjur, färska äpplen, råa morötter samt
äppelcider (men inte äppeljuice, vad det nu är för skillnad?).
Jag undrar därför om du har några spontana tips om vad man bör äta för att
få i sej alla nödvändiga ämnen. För övrigt är det svårt att äta fisk, då
min pojkvän är väldigt allergisk mot fisk och inte kan äta mat som är
lagad i samma kärl som det en gång har lagats fisk.
Tacksam för svar!
Dietistens Svar:
När det gäller Vad ska/kan man äta när man har många allergier?. För att vara hyfsat säker på att få i Dig viktiga näringsämnen är kött en viktig del, där nötkött ger bäst.
Lever är rena vitaminpillret.
Viktigt är att tänka på kalcium tillförseln då det mesta av det kalcium vi får i oss kommer från mjölkprodukter.
Sesampasta, Tahin, på oskalade sesamfrön är en bra källa för kalcium. Det finns en risdryck, Rice Dream, i en variant med kalcium.
Använd bovete och hirs och de berikade mjölmixerna när Du bakar.
Därutöver potatis, råris och gröna grönsaker samt frukt så klarar Du dig ganska bra. Ät skaldjur när Du får tillfälle.
Med vänliga hälsningar
Vad ska/kan man äta när man har många allergier? är skrivet av Katarina, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Vad ska/kan man äta när man har många allergier?:
Rapsolja och ärt/bön-allergi? >>
Smakersättning för japansk soya >>
Griljering till skinkan utan ägg, vete och råg? >>
Näringsbrist vid citrusallergi? >>
Allergisk mot mjölk, soja, ägg m.m >>
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Vad är Xantan E415, E-415, E 415? >>
Lista på laktosfritt/laktosreducerat >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.