E412

Fråga:

Varför skall de tillsätta E 412 i allt. Det måste väl rimligen finnas något substitut?
Undrar även ang. bovetets egenskaper, och om man bör undvika det vid allergier mot sädesslag och gluten.

M.v.h
Johannes Sixten
Göteborg


Dietistens Svar:

När det gäller E412. Ja, det finns ett förtjockningsmedel, xanthan E415, som i många fall kan användas istället. Problemet är att det är mycket dyrare.

Vid sädesslagsallergi och glutenintolerans går det bra att använda bovete. Det innehåller inte gluten och är inte släkt med de fyra sädesslagen

Med vänliga hälsningar
Allergimat.com

E412 är skrivet av Johannes Sixten, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg


Liknande frågor och svar som E412:

Xantangummi >>

Glutenintolerans (gluten, intolerant) >>

Soja & lactosfria gluten- & vete-fria mjölmixer >>

Tapioka >>

Rapsy matlagningspulver? >>

Gluten i kryddor? >>

Havre, expert uttalande >>

Rapsy Frutty ? >>

Gluten och Glutamin >>

Natriumglutamat, (E621, E 621, E-621, MSG) >>


Andra aktuella frågor om allergi och diet:

Jäst >>

Vad är matallergi? >>

Buffelost >>

Kalcium i vällingpulver från tyskland >>

ALLERGI TESTER >>

Vitaminer >>

Rapsy matlagningspulver? >>

Vetefiber >>

Leverbiff >>

Xantangummi >>




Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.