Havre, expert uttalande
Fråga:
Denna information finns även under Om havre vs gluten i droppmenyn under allergier?
Dietistens Svar:
När det gäller Havre, expert uttalande. Om havre och glutenintolerans (Senast ändrad 2004-07-09)
Barnläkarföreningens havrerekommendation för barn med celiaki april 2004:
Enligt rekommendationen kan ren havre ingå i den glutenfria kosten även för barn i samråd med läkare och dietist
Expertuttalande om havre i behandlingen av celiaki.
Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.
Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.
Havre (gryn, mjöl och flingor) som finns i handeln idag får - liksom till exempel majs, hirs och bovete - enligt spannmålskungörelsen innehålla upp till 5 procent av annan spannmål.
Hittills gjorda analyser av havre har visat att åtminstone i havregryn har de spårmängder av gluten från vete, råg och korn som påträffats varit jämförbara med de spårmängder som kan återfinnas i vetestärkelsebaserade glutenfria produkter.
Inga havreprodukter får saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki. Producenter av havreprodukter såsom gryn, mjöl och kli uppmanas redovisa innehållet av vete, råg och korn i sina produkter och uppmuntras att som komplement till dagens sortiment erbjuda havreprodukter som är kontrollerade och fria från tillblandning av annan spannmål
Framtaget av:
CELIAKICENTRUM I ÖSTERGÖTLAND
Claes Hallert, docent
Lars Stenhammar, docent
Magnus Ström, med dr
Trausti Valdimarsson, med dr
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Anders Kilander, docent
Ragnhild Andersson-Lenner, docent
Stine Störsrud, doktorand i klinisk nutrition
UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS
Klas Sjöberg, specialistläkare
KÖPENHAMNS UNIVERSITET
Hans Sjöström, professor
KAROLINSKA SJUKHUSET
Lars Blomqvist, docent
TROLLHÄTTAN
Mikael Olsson, överläkare
Havre, expert uttalande är skrivet av Allmän fråga, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Havre, expert uttalande:
Glutenintolerans (gluten, intolerant) >>
Soja & lactosfria gluten- & vete-fria mjölmixer >>
Natriumglutamat, (E621, E 621, E-621, MSG) >>
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Kalktillskott till 6-åring med mjölkproteinallergi >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.