Sås Kulör

Fråga:

Hej!
Om man ej tål veteprotein och sojaprotein, är det då ok att använda vanlig sojasås? Efter vad jag förstått på svar ifrån dig, kan man använda vanlig soja om man är glutenintolerant.
Men om man ej tål veteprotein och sojaprotein skall man istället använda såskulör? Har jag uppfattat det rätt?

Jag har även varit i kontakt med firman som tillverkar sojan, enl. tillverkaren är Sås Kulören helt utan vete, men ej vanlig soja.
Skulle du kunna reda ut begreppen för mig, blir något förvirrad.



Dietistens Svar:

När det gäller Sås Kulör. Hej
Glutenintolerans och veteallergi är två olika typer av
överkänslighet.Vid glutenintolerans kan man använda äkta
sojasås. Vid veteallergi ter det sig inte lika självklart.
Detta enligt samma slusats som när det gäller soja nedan.
Det beror på känsligheten och det kan bara Du svara på om
Du reagerar på den.
När det gäller sojaprotein i sojasås säger Livsmedelsverket:
"Sojasåser tillverkade genom fermentering av sojabönor
har-liksom hydrolyserat protein (HVP)- visat sig reagera med
sera från patienter som är allergiska mot sojaprotein.
Detta tyder på att det, trots fermentering och hydrolysering,
finns proteinrester kvar i sojasåser och HVP som kan utgöra
en risk för allergiker"
Med vänlig hälsning
Louise Malmberg

Sås Kulör är skrivet av Anonym, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg


Liknande frågor och svar som Sås Kulör:

Wasabi till Sushi! >>

Vad är Rapsy ? >>

Mjölk i fisk ? >>

Hudceliaki >>

Tortillamix >>

Temeramjöl och attamjöl >>

Getost >>

Spelt och dinkel ? >>

Leverbiff >>

Istället för tomatsås på pizza vid allergi? >>


Andra aktuella frågor om allergi och diet:

Biopsi eller blodprov? >>

Mjölkallergi - protein eller laktos >>

Mjölk och äggallergi >>

Palmolja >>

Söka lågproteinprodukter >>

Smakersättning för japansk soya >>

Ska jag helt sluta med mjölk? >>

Pinjenötter? >>

Sojasås? >>

Älgost? >>




Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.