Vetestärkelse och malt

Fråga:

Hej
om man inte tål vetestärkelse, kan man inte dricka öl, äta cornflakes, dricka must och andra matvaror som innehåller malt. Mat som man inte funnit någon glutenhalt i går inte det heller då?

mvh
Lottie

Dietistens Svar:

När det gäller Vetestärkelse och malt. Hej
Malt kan framställas av olika sädesslag, ofta korn.
Om du inte tål vete går det bra med de andra maltsorterna.
Om du är allergisk mot korn (alltså inte glutenintolerant) kan det vara bra att veta att mältningen av ris, majs etc ofta startas med en liten mängd kornmalt.
För att ta reda på vad malten är framställd av måste du ringa producentet, telefonnumret till konsumentkontakt står på paketet.
Cornflakes, must och öl m.m. som man inte funnit gluten i går bra för glutenintoleranta (med undantag för några få extremt känsliga) men är inte lika givet att de som allergiska mot sädesslagen tål.
När det gäller allergi mot sädesslagen måste tålighetsgränsen prövas individuellt.

Vetestärkelse och malt är skrivet av Lottie Svensson, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg


Liknande frågor och svar som Vetestärkelse och malt:

Är det gluten i Couscous? >>

Är det gluten i Bovete? >>

Är det gluten i potatis? >>

Är det gluten i havregryn? >>

Är det gluten i ris? >>

Är det gluten i chips? >>

Är det gluten i bulgur? >>

Gluten och alkohol? >>

Havre och sädesallergi ? >>

Gluten i aminosyror? >>


Andra aktuella frågor om allergi och diet:

Innehåller laktos? >>

Gluten.. Quinoa..? >>

Ströbröd >>

Hårdost? >>

Vildris >>

GI Teff och Rice Dream >>

Majs >>

Gluten >>

Laktosfri choklad >>

Semla-grädde? >>




Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.