
Pumpatårta med frosting och kolasås
Du behöver
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 dl glutenfritt mjöl (Semper fin mjölmix)
- 2 tsk Fiberhusk
- 2 dl mandelmjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1,5 tsk malen kanel
- 1,5 tsk malen kardemumma
- 2 1/4 dl rapsolja
- 4 dl riven Butternutpumpa
Frosting
- 150 g laktosfritt smör (rumstempererat)
- 350 g laktosfri Philadelphiaost
- 4 dl florsocker
Salt kolasås
- 1 dl laktosfri vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 0,5–1 tsk flingsalt
- 1 tsk vaniljsocker
- 25 g laktosfritt smör
Topping
- Mandelmassa
- Orange färgpasta
- Grön färgpasta
- Ätbart guld
- Pumpor gjorda av mandelmassa och färgpasta eller pumpamaränger
- Recept på pumpamaränger
Hur gör man?
Kaka
- Sätt ugnen på 175 °C.
- Riv Butternutpumpan grovt på ett rivjärn.
- Smöra och bröa en springform (ca 20 cm i diameter) med mandelmjöl.
- Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
- Blanda glutenfritt mjöl (Semper fin mjölmix), fiberhusk, mandelmjöl, bikarbonat, bakpulver, malen kanel och malen kardemumma i en separat skål.
- Tillsätt rapsolja och riven Butternutpumpa i äggsmeten och rör om.
- Vänd ner de torra ingredienserna i smeten och blanda försiktigt till en jämn smet.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Kontrollera med en sticka efter 60 minuter – kakan är klar när stickan kommer ut torr.
- Ta ut kakan och låt svalna helt.
Frosting
- Blanda rumstempererat smör (laktosfritt), Philadelphiaost (laktosfri) och florsocker i en skål.
- Vispa till en jämn och krämig frosting.
- Låt stå i kylskåp för att stelna medan kakan svalnar.
Salt kolasås
- Häll vispgrädde (laktosfri), strösocker, ljus sirap, flingsalt och vaniljsocker i en kastrull.
- Låt småkoka på svag värme i ca 20 minuter tills kolasåsen börjar tjockna.
- Ta av från värmen och rör ner smör (laktosfritt) tills såsen blir glansig.
- Låt kolasåsen svalna helt.
Topping
- Blanda mandelmassa med orange färgpasta och lite mandelmassa med grön färgpasta.
- Rulla den orangea mandelmassan till små bollar.
- Tryck försiktigt längs sidorna med baksidan av en matkniv för att skapa skåror som på en pumpa.
- Platta till bollarna lite lätt.
- Forma små kvistar av den gröna mandelmassan och fäst på toppen av pumporna.
- Dekorera eventuellt pumporna med ätbart guld.
- För recept på pumpamaränger, se denna länk.
Montering
- Dela kakan på mitten så att du får två bottnar.
- Bred hälften av frostingen på den undre bottnen.
- Lägg på den övre bottnen och bred resterande frosting på toppen av kakan.
- Häll salt kolasås över mitten av kakan, lämna ca 2 cm fritt runt kanten.
- Låt kolasåsen rinna ner längs kanterna när den börjar smälta.
- Dekorera kakan med dina pumpor precis före servering.