Pumpatårta med frosting och kolasås

Pumpatårta med frosting och kolasås

Annons

Du behöver

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl glutenfritt mjöl (Semper fin mjölmix)
  • 2 tsk Fiberhusk
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 2 1/4 dl rapsolja
  • 4 dl riven Butternutpumpa

Frosting

  • 150 g laktosfritt smör (rumstempererat)
  • 350 g laktosfri Philadelphiaost
  • 4 dl florsocker

Salt kolasås

  • 1 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5–1 tsk flingsalt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 25 g laktosfritt smör

Topping

  • Mandelmassa
  • Orange färgpasta
  • Grön färgpasta
  • Ätbart guld
  • Pumpor gjorda av mandelmassa och färgpasta eller pumpamaränger
  • Recept på pumpamaränger

Hur gör man?

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Riv Butternutpumpan grovt på ett rivjärn.
  3. Smöra och bröa en springform (ca 20 cm i diameter) med mandelmjöl.
  4. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  5. Blanda glutenfritt mjöl (Semper fin mjölmix), fiberhusk, mandelmjöl, bikarbonat, bakpulver, malen kanel och malen kardemumma i en separat skål.
  6. Tillsätt rapsolja och riven Butternutpumpa i äggsmeten och rör om.
  7. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten och blanda försiktigt till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Kontrollera med en sticka efter 60 minuter – kakan är klar när stickan kommer ut torr.
  10. Ta ut kakan och låt svalna helt.

Frosting

  1. Blanda rumstempererat smör (laktosfritt), Philadelphiaost (laktosfri) och florsocker i en skål.
  2. Vispa till en jämn och krämig frosting.
  3. Låt stå i kylskåp för att stelna medan kakan svalnar.

Salt kolasås

  1. Häll vispgrädde (laktosfri), strösocker, ljus sirap, flingsalt och vaniljsocker i en kastrull.
  2. Låt småkoka på svag värme i ca 20 minuter tills kolasåsen börjar tjockna.
  3. Ta av från värmen och rör ner smör (laktosfritt) tills såsen blir glansig.
  4. Låt kolasåsen svalna helt.

Topping

  1. Blanda mandelmassa med orange färgpasta och lite mandelmassa med grön färgpasta.
  2. Rulla den orangea mandelmassan till små bollar.
  3. Tryck försiktigt längs sidorna med baksidan av en matkniv för att skapa skåror som på en pumpa.
  4. Platta till bollarna lite lätt.
  5. Forma små kvistar av den gröna mandelmassan och fäst på toppen av pumporna.
  6. Dekorera eventuellt pumporna med ätbart guld.
  7. För recept på pumpamaränger, se denna länk.

Montering

  1. Dela kakan på mitten så att du får två bottnar.
  2. Bred hälften av frostingen på den undre bottnen.
  3. Lägg på den övre bottnen och bred resterande frosting på toppen av kakan.
  4. Häll salt kolasås över mitten av kakan, lämna ca 2 cm fritt runt kanten.
  5. Låt kolasåsen rinna ner längs kanterna när den börjar smälta.
  6. Dekorera kakan med dina pumpor precis före servering.

Annons

Populära recept

Se alla

Annons