Geleringsmedel/gelatin

Fråga:

Min dotter (15 år) som är allergiker mot vissa födoämnen kan t.ex. inte äta något som innehåller gelatin. Hon får svår nässelutslag eller hårda "klumpar" i munnen om hon äter lättmargarin med gelatin(typ Lätta) eller geléhallon, allt som är segt och innehåller gelatin. Däremot Gott & Blandat går bra då det innehåller inget gelatin, konstigt nog.
Har ni någon åsikt om detta?

Dietistens Svar:

När det gäller Geleringsmedel/gelatin. Jag har inte gjort någon djupdykning i gelatinets värld, men det kan ju vara något som används vid framställningen av gelatinet hon inte tål. Jag har inte stött på det tidigare.
Eller finns det några andra gemensamma ingredienser i dessa produkter som t ex är deklarerade under samlingsnamn som aromämnen som hon reagerar på?
Med vänliga hälsningar

Geleringsmedel/gelatin är skrivet av Pirjo Närhilä, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg


Liknande frågor och svar som Geleringsmedel/gelatin:

Wasabi till Sushi! >>

Vad är Rapsy ? >>

Mjölk i fisk ? >>

Hudceliaki >>

Tortillamix >>

Temeramjöl och attamjöl >>

Getost >>

Spelt och dinkel ? >>

Leverbiff >>

Istället för tomatsås på pizza vid allergi? >>


Andra aktuella frågor om allergi och diet:

Svårt att hålla den glutenfria dieten >>

Merkostnadsersättning vid laktosintolerans? >>

Hydrolyserat veteprotein >>

Maltextrakt ? >>

Vetegroddar - gluten >>

Rapsy matlagningspulver? >>

Allergisk mot mjölk, soja, ägg m.m >>

Gluten i L-glutamin ??? >>

Magont >>

Cikoriarot... >>




Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.