Skillnaden på Mjölkallergi och Laktosintolerans
Fråga:
Min son som är 11 år har mjölkproteinallergi.
Jag har nu två frågor:
1: Hur förklarar man skillnaden på laktosintolerans och mjölkproteinallergi?
2: Vi har stött på en choklad där det stod laktosfritt mjölkfett, vad i hela världen är det? Vore tacksam om du kunde ge ett svar på detta.
M.V.H Annelie
Dietistens Svar:
När det gäller Skillnaden på Mjölkallergi och Laktosintolerans.
Laktos
Laktos är mjölksockret som finns i mjölk. Vid laktosintolerans har man brist på det enzym som bryter ner mjölksockret och får tarmbesvär av det.
Mjölkprotein
Vid mjölkproteinallergi är det proteinet i mjölken man får en antikroppsreaktion på som ger besvär. Reaktionen kan vara lokal i tarmen (och ge tarmbesvär) och syns alltså inte på ett vanligt allergitest men den kan vara mätbar i blodet och ge besvär i form av svullna slemhinnor, kräkningar, eksem m.m.
Mjölkfett
Laktos och mjölkprotein kan isoleras ur mjölken, så rent tekniskt kan mjölkfettet renas från laktos och laktosen renas från mjölkprotein. I de flesta matprodukter är mjölkprotein och laktos inte så rent utan det finns små mängder av mjölkprotein resp. laktos kvar.
Att det är fritt från laktos är alltså inte detsamma som att det är fritt från mjölkprotein.
Med vänlig hälsning Louise
Skillnaden på Mjölkallergi och Laktosintolerans är skrivet av Annelie, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Skillnaden på Mjölkallergi och Laktosintolerans:
Är det laktos i mozzarella? >>
Mjölk i vegetabiliskt fett? >>
Vad kan man ge istället för ost? >>
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Laktos i medicin till mjölkproteinallergiker >>
Går tillagad mat med rapsy att frysa in? >>
Vad kan man ge istället för ost? >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.