Är det gluten i soja, soya?

Fråga:

Hej mitt namn är Lottie och jag undrar om min son som inte tål gluten kan äta soya där det innehåller vete? Vad är det för skillnad mellan glutenintolerans och veteallergiker?

Dietistens Svar:

När det gäller Är det gluten i soja, soya?. Din son kan äta äkta sojasås, Kikkoman o likn. Vid analyser som livsmedelsverket gjort har man inte funnit några rester av gluten. Sojasås är en produkt som jäses länge och silas av i flera omgångar.

Gluten är en intolerans - en reaktion i tarmslemhinnan med en annan typ av antikroppsreaktion än vid äkta allergi, där reaktionen sker ute i kroppen och ger andra symtom. Det är alltså två olika typer av reaktion och innebär inte detsamma, vid veteallergi är det inte säkert att man tål produkter med vetestärkelse så det blir annorlunda när det gäller vad man kan använda för produkter.

Med vänlig hälsning
Allergimat

Är det gluten i soja, soya? är skrivet av Lottie, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg


Liknande frågor och svar som Är det gluten i soja, soya?:

Är det gluten i Couscous? >>

Är det gluten i Bovete? >>

Är det gluten i potatis? >>

Är det gluten i havregryn? >>

Är det gluten i ris? >>

Är det gluten i chips? >>

Är det gluten i bulgur? >>

Gluten och alkohol? >>

Havre och sädesallergi ? >>

Gluten i aminosyror? >>


Andra aktuella frågor om allergi och diet:

Durumvete och gluten >>

Mjölkallergi och kalcium >>

Yoghurt av Frutty? >>

GI Teff och Rice Dream >>

Är det gluten i Couscous? >>

Äggallergi >>

Buljong >>

Frukt >>

Går tillagad mat med rapsy att frysa in? >>

Kaffebönor >>




Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.