Vetestärkelse?

Fråga:

Hej det är Lottie igen som skriver.
Jag blir inte riktigt klok på det här med vetestärkelse. Min son tål inte gluten.

Om det står vetestärkelse på leverpastej kan min son äta det då?

Om det står vete på någon produkt kan han äta det då.

Vad är det för skillnad?


Dietistens Svar:

När det gäller Vetestärkelse?. Det är lite snårigt, men så här är det:
Vetestärkelsen i glutenfria produkter är en så kallad A-stärkelse, alltså under de tillåtna gränsvärdena för gluteninnehåll för bruk i glutenfri mat. Om stärkelsen är från vete måste detta deklareras.

Står det stärkelse på en vanlig produkt kan det vara majs-, potatis-, eller vetestärkelse. Stärkelse och modifierad stärkelse måste deklareras med ursprung om den kommer från vete

Står det vete betyder det att det är vanlig vete med hela gluteninnehållet och alltså inte lämpligt. Ett undantag är sojasås, där det är en långtidsjäst produkt och Livsmedelsverket har analyserat sojasåser och inte funnit något gluten i dem. Så de äkta sojasåserna t ex kikkoman kan Du använda.

Här kan du läsa mer om vetestärkelse:
Om stärkelse och Vetestärkelse
Modifierad vetestärkelse
Testa vetestärkelse

Vetestärkelse? är skrivet av Lottie Svensson, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg


Liknande frågor och svar som Vetestärkelse?:

Är det gluten i Couscous? >>

Är det gluten i Bovete? >>

Är det gluten i potatis? >>

Är det gluten i havregryn? >>

Är det gluten i ris? >>

Är det gluten i chips? >>

Är det gluten i bulgur? >>

Gluten och alkohol? >>

Havre och sädesallergi ? >>

Gluten i aminosyror? >>


Andra aktuella frågor om allergi och diet:

Frukt >>

Spiskummin / kummin >>

Äggersättning för hårda kakor >>

Mjölkal >>

Vad är matallergi? >>

Mjölkallergi >>

Gluten i Kellogg´s cornflakes >>

Lista på laktosfritt/laktosreducerat >>

äggviteämne och ägg? >>

Nötkontaminering >>




Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.