Modifierad vetestärkelse

Fråga:

Hej!
Jag undrar vad som menas med modifierad vetestärkelse. Kan man som glutenintolerant äta produkter som innehåller modifierad vetestärkelse? Har läst och försökt hitta någonstans där det ska stå men inte hittat något!
Tacksam för svar!
Med Vänliga Hälsningar

Dietistens Svar:

När det gäller Modifierad vetestärkelse. Med modifierad menas att man har "stuvat om lite" för att stärkelsen ska få de egenskaper man önskar

Modifierad vetestärkelse innehåller 40-160 mg gluten per 100g
I det färdiga livsmedlet är det 5-10 g modifierad vetestärkelse per 100g
och det motsvarar då 4 – 16 mg gluten per 100g för färdigt livsmedel

Att jämföra med gränsvärdena:

glutenfritt: max 2 mg gluten per 100g

Mycket låg glutenhalt: 10 mg gluten per 100g

I ingrediensdeklarationen måste anges om stärkelsen är från vete


Modifierad vetestärkelse är skrivet av Nina Bergwall, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg


Liknande frågor och svar som Modifierad vetestärkelse:

Är det gluten i Couscous? >>

Är det gluten i Bovete? >>

Är det gluten i potatis? >>

Är det gluten i havregryn? >>

Är det gluten i ris? >>

Är det gluten i chips? >>

Är det gluten i bulgur? >>

Gluten och alkohol? >>

Havre och sädesallergi ? >>

Gluten i aminosyror? >>


Andra aktuella frågor om allergi och diet:

Veteallergi o lupinmjöl >>

Malodextrin >>

Svårt att hålla den glutenfria dieten >>

Mjölmix för ärt/bön-glutenintoleranta?? >>

Kalk till 2,5 åring ? >>

Stärkelsesirap, igen. >>

Nötter o mandel ? >>

Påskmust! >>

Soja jordnötter nötter mandel >>

Allergitester, tillförlitlighet och korsreaktioner >>




Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.