Gluten.. Quinoa..?
Fråga:
Hej! Jag är en 14:årig glutenintolerant tjej som har några frågor:
1. Det är ju bra att äta pasta, och särskilt innan träningspass eftersom det innehåller "långa" kolhydrater. Men fungerar glutenfri pasta på samma sätt? Bryts det ned lika långsamt i magen?
Men om glutenfri pasta inte är sådär "långsam" och nyttig kan man ju lika gärna strunta i den..
2. Jag lästa en tidningsartikel om något som heter "Quinoa", och blev nyfiken..
Är Quinoa glutenfritt? Och är det nyttigare än pasta och ris? På vilket sätt? Är alla Quinoa-produkter glutenfria? Pasta, mjöl m.m.?
Och om det nu är så att Quinoa-produkter är glutenfria, var finns de att köpa?
Jag bor på Ekerö i Stockholm.
Tack På Förhand, Vänliga hälsningar
Dietistens Svar:
När det gäller Gluten.. Quinoa..?. Det som gör pastan till ett "långsamt" livsmedel är dess struktur. Det betyder att pastan skall vara "al dente" för att vara långsam, det spelar ingen roll vilken typ av pasta det är.
Quinoa är en sydamerikansk växt som är mycket näringsrik och har en bra proteinsammansättning. Om du tittar under Quinoaprodukterna på allergimat så står det där. De är glutenfria. Det finns ingen pasta på Quinoa, det finns gryn, flingor och mjöl. Du kan handla dem via postorder på allergimat eller du kan handla dem i butiken. Var den ligger och när den är öppen hittar du också på allergimat. Du kan också hitta den i en del hälsokostbutiker.
Gluten.. Quinoa..? är skrivet av Anonym, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
Liknande frågor och svar som Gluten.. Quinoa..?:
Andra aktuella frågor om allergi och diet:
Baljväxter och röda grönsaker >>
Äter inte mjölkfri gröt och välling >>
Är det gluten i soja, soya? >>
Allergitester, tillförlitlighet och korsreaktioner >>
Detta är en avdelning på allergimat.com som är under arbete och förnyelse.